Maribo Fotoklubs ”kravlegård” 2018

Øvelser for urutinerede fotografer, der vil lære deres kamera bedre at kende.

Målet med kravlegården er, at de enkelte deltagere lærer deres kamera så godt at kende, at det bliver en hjælper frem for en modstander i bestræbelsen på at lave nogle gode fotografier.

Hvordan det færdige hus er at bo i, afhænger ikke så meget af håndværkernes – som af arkitektens dygtighed, men vejen til det perfekte hus kan være mere eller mindre knoldet afhængig af håndværkernes evne til at løse deres opgaver, og i enkelte tilfælde kan dårlige håndværkere ødelægge det færdige resultat, så huset bliver ubeboeligt.

På samme måde er teknikken og kameraets formåen uinteressant, når vi betragter det færdige billede, men det kan nogle gange være frygtelig svært at opnå det resultat, man ser for sig, hvis man bruger den forkerte teknik.

Vi skal derfor tærske langhalm på belysningstrekanten – Lukkertid, blænde og iso. Vi skal finde ud af hver enkelt kameras særheder og charmer. Hver gang der er tid til det, vil vi på en klubaften berøre en eller flere tekniske finesser, som deltagerne derefter skal afprøve hjemme til næste gang, hvor vi vil udveksle erfaringer – hvad virkede, og hvad virkede ikke?

Udover belysningstrekanten og hvordan man bruger lukkertid og blænde kreativt, forestiller jeg mig, vi også skal rundt om:

• Fokusering – auto eller manuel?
  • Brændvidde – hvad skal vi med en zoom? Hvad får man ud af at skifte brændvidde, ud over at man ikke behøver bruge sine ben?
  • Belysning – hvorfor bliver lysmåleren snydt, og hvordan kan jeg hjælpe kameraet?

Ret meget mere er der vidst ikke at snakke om, rent teknisk. Og husk, det er kun et middel til at nå det vi stræber efter – fede billeder, som er værd at kigge på igen og igen.  For, som en af mine fotografiske helte, Henri Cartier-Bresson sagde: ”Sharpness is a bourgeois concept”, meget frit oversat: ”Skarphed er noget borgerligt pis” – hvis vi fortaber os i det tekniske, risikerer vi at skabe døde, uinteressante billeder – vi skal bare sikre, at det er os selv, der bestemmer, hvilke billeder vi laver.

Det er aftalt, at vi går i gang d. 8. februar, hvor vi taler lidt teknik og jeg stikker en hjemmeopgave ud, som skal løses til ugen efter, hvor der er billedegruppe og derfor god tid til at kigge på og snakke om resultaterne og de udfordringer, hver enkelt mødte under vejs.

Obs!

1. 8. februar bør alle, som ønsker at deltage, medbringe kamera med normalzoom (18-55 mm eller lignende). Man kan inden da, med fordel, finde følgende på sit kamera:
  • Indstillingen for lukkertidsautomatik (altså, du indstiller lukkertid og kameraet indstiller iso og blænde). Det hedder ofte noget med T/Tv eller S.
  • Hvor stiller du om mellem autofukus og manuel fokus.
  • Hvor slår du billedestabiliseringen fra (Is, Oss eller lignende).