Kravlegård – 2. gang.

Teori: Om fokus

Der er to ting, som er afgørende for, om et billede virker skarpt. Det ene havde vi lidt fat i i forrige øvelse. Hvis billedet er rystet, altså, hvis man har brugt en for lang lukkertid, ja så bliver billedet ikke skarpt.

Den anden faktor skal vi beskæftige os med nu: Hvor ligger fokus i billedet.

Igen er der flere parametre, der spiller ind. Blænden afgør, hvor stor en del af billedet, der er i fokus (gentag lige for dig selv, hvordan forholdet mellem blænde og dybdeskarphed er…).

Men det vigtigste er, at fokus rammer der hvor du ønsker det.

  • Valg af fokuspunkt.
  • Valg af fokusmetode.

1: Man kan vælge, at kameraet selv bestemmer fokuspunkt. Så stiller kameraet skarpt, der hvor det tror, hovedmotivet er. Ofte går det godt, men næsten lige så ofte ikke. Find derfor ud af, hvordan du selv kan vælge fokuspunkt.

2: Som ofte står kameraet på autofokus. Men autofokus er ikke bare autofokus. Der findes AF-S (Enkeltbillede Autofokus) og AF-C (kontinuerlig autofokus). På AF-S låses fokus, når du trykker udløserknappen halvt ned. Det virker fint, når dit motiv står stille. Men hvis motivet bevæger sig, fx en løber, en cyklist eller en fodboldspiller, så skal du være meget beslutsom for at få dit hovedmotiv i fokus. Her får du hjælp af AF-C, hvor fokus forsøger at følge dit motiv. Derfor også nogle gange kaldet ”følgefokus”. Find ud af, hvor du stiller om på fokusmetoderne på dit kamera, og se, om der er flere autofokusmetoder end de nævnte.

Find også ud af, hvordan du indstiller kameraet til at optage flere billeder efter hinanden.

Opgave 1:

Brug af fokuspunkter. Sæt kameraet på blændeprioriteret (A/Av) og størst mulige blænde. Indstil kameraet så du selv kan vælge fokuspunkt. Prøv at flytte fokuspunktet rundt. Det er forskelligt fra kamera til kamera, hvor meget du kan flytte det rundt. Sæt fokuspunktet 1/3 inde fra højre og 1/3 nede fra toppen og tag et portræt af en person, hvor øjnene er i fokus. Lykkes det? Flyt fokuspunktet ind i midten og tag billedet igen. Se forskellen på din komposition.

Prøv at tage nogle andre billeder, hvor du flytter fokuspunktet der hen, hvor det vigtigste i billedet er.

Opgave 2:

Følgefokus: Det her er svært, så bliv ikke skuffet, hvis billederne ikke bliver skarpe. Sæt kameraet på Lukkertidsprioriteret (T/Tv/S) og autofokus på AF-C. Det kan være en fordel at lade kameraet vælge fokuspunkt. Sæt lukkertiden til 1/400 SEK, så der er en chance for skarpe billeder. Iso på auto.

Allier dig med en ven, som vil være model. Lad hende/ham gå stille mod dig og dit kamera, mens du tager billeder. Kommer vedkommende mon i fokus. Hvis det lykkes, kan I prøve, hvor modellen løber mod dig, mens du tager billeder. Og bagefter kan du jo prøve, om du kan fange en bil i fart.

Hov, vi glemte helt, at kameraet jo kan stilles til at tage flere billeder efter hinanden. Sæt det nu på kontinuerlig optagelser og se, om der kommer flere skarpe billeder ud af det. Hvis dit kameras ikke placerer fokuspunktet på dit motiv, må du gå tilbage og selv at indstille fokuspunktet.

Og så er det selvfølgelig på sin plads at afsløre, at de fleste kameraer har en indstilling specielt til dette formål. Hvis der er en indstilling med en løber eller noget med sport, så prøv nu denne og se, om det gir bedre eller dårligere resultat. Når du ser billederne på din pc, kan du sammenligne exif og se, om du og kameraet valgte samme indstilling.

God fornøjelse.