Kravlegård 2018 - 3. gang

Teori:

Der er to grunde til at ændre brændvidde:

  1. Man har brug for at komme tættere på for at få hovedmotivet til at fylde noget mere, eller komme længere væk for at hele motivet kommer med i billedet.
  2. Man har brug for at ændre perspektivet, altså hvordan de enkelte komponenter i billedet tager sig ud i forhold til hinanden.

Der er to måder at ændre brændvidde på:

  1. Man kan zoome
  2. Man kan skifte objektiv

Da de fleste bruger et zoomobjektiv, vælger vi at koncentrere os om denne måde at ændre brændvidde på. At man kan komme tættere på og længere væk fra motivet ved at zoome er også åbenlyst for de fleste, så det vi skal koncentrere os om i denne opgave er hvad brændvidden betyder for perspektivet.

I det følgende går jeg ud fra et kamera med Aps-c sensor.

Vidvinkel: Brændvidder mellem under fra ca. 28 mm og nedad. En standard-zoom slutter typisk omkring 18mm.

”Normal”: Brændvidder fra ca. 30mm – 40mm. Når dette område kaldes ”normal”, er det fordi, det perspektiv, der kommer på billedet, stort set svarer til det vi ser med øjnene.

Tele: Brændvidder over 40mm. 55mm som mange standard-zoom’er slutter på kalder man for en kort tele. Det er stadig begrænset, hvor meget man trækker tingene sammen, og hvor meget perspektivet ændrer sig. Objektiver med op til 300mm kan købes for menneskepenge.

Opgaver. Du skal bruge dit kamera med standard-zoom og telezoom, hvis du har sådan en – eller hvis du har en ”superzoom”, der kan det hele (18-200mm eller mere), så kan du bruge den.

Opgave 1. Du skal få en god ven til at være model. Sæt kameraet på blændeprioriteret (Av/A), bl. 5,6 og iso på auto.

Stil jer på et fortov eller en vej, sådan at din ven kigger hen ad vejen. Der må gerne være godt med vej bag ham/hende. Du skal nu tage tre billeder af vennen. Et på 18mm, et på 55mm og et på 200mm. Først tager du billeder på alle tre brændvidder, hvor personen i helfigur fylder hele billedet ud (højformat). Husk at lægge fokus på personen.

Tag derefter tre billeder i bredformat, hvor hoved og skuldre fylder billedet i højden.

I begge opgaver må du naturligvis i praksis gå en masse skridt baglæns efterhånden som du zoomer ind.

Kig nu på de forskellige billeder og læg mærke til hvor forskelligt tingene omkring/bag personen tager sig ud på de forskellige brændvidder.

Opgave 2.

Leg med vidvinklen:

Sæt objektivet på 18mm, bl.8.

Prøv at fotografere et hus, et træ, en bil. Først skal du stå op og fotografere tingene, så de fylder hele billedet ud. Derefter lægger du dig ned og fotograferer det samme ting nede fra, men så de stadig fylder hele billedet. Bilen kan du også prøve at fotografere så meget ovenfra som muligt. Hold fx kameraet over hovedet og fotografer ned over bilen, eller find en stol at stå på… Se hvor forskelligt tingene tager sig ud, om de er taget nede fra eller lige forfra. Du kan også prøve at fotografere din hårdt prøvede model nedefra og oppe fra stolen.

Opgave 3.

Telen:

Hvis I stadig er venner, skal du ha fat i vennen igen. Sæt objektivet på 55mm og bl.5,6. Tag et ansigtsportræt og se, hvordan baggrunden bliver relativt uskarp. Du skal selvfølgelig sørge for at finde et sted, hvor modellen ikke står klods op ad en væg.

Hvis du har en tele, prøv så at tage det samme portræt på fx 100mm og 200mm, stadig på bl.5,6. Se hvad den ændrede brændvidde gør ved baggrundssløringen.

Det kan også være en god idé at prøve, hvor langt væk din model skal fra en baggrund, for at der kommer en passende sløring af baggrunden.

Opgave 4.

Prøv at tage det samme portræt som ovenfor, men på en indstilling, så baggrunden også bliver tydelig. Vælg selv indstillinger (brændvidde, blænde mm.). Noter, hvordan du bedst får både baggrund og model skarp. Prøv både at ændre på blænde og brændvidde.